Bron : |

Tongeren - Levenslang. Dat is het verdict voor Marc Castermans (53) voor de moord op Genkenaar Ronald Vandereycken. De Bilzenaar bracht Vandereycken op 4 juni 2017 in Lanaken om. Het lijk van ‘Ronny’ werd nooit teruggevonden. “Prettige feestdagen allemaal”, wenste Castermans iedereen tot slot toe.

Onbewogen en naar zijn vingernagels starend hoorde Castermans de uitspraak aan. Zijn vest had hij na zes procesdagen ingeruild voor een blauw trainingsjack. Alsof het allemaal niet meer hoefde nadat de jury hem donderdag al schuldig achtte aan moord. Vrijdagvoormiddag leek het erop dat de kinderloze Castermans het ook al had opgegeven. Al helemaal nadat de procureur-generaal geen reden voor verzachtende omstandigheden zag. De jury volgde de openbaar aanklager.

Het argument dat zijn vader hem tijdens zijn jeugdjaren een Spartaanse opvoeding gaf in de hoop een judotalent af te leveren, bleek onvoldoende. Daarmee waren de kansen van de verdediging volledig vervlogen. Geen medewerking, geen schuldinzicht en een strafblad met maar liefst veertien eerdere correctionele veroordelingen op. En dan waren er nog de twee andere verdwijningsdossiers waarin de naam van Castermans viel, maar waarbij hij telkens aan een veroordeling voor moord ontsnapte. “Precies de Bermudadriehoek van Limburg, waar mensen mysterieus verdwijnen. En telkens mensen uit de entourage van Castermans”, sneerde de openbaar aanklager. “Hoe groot is de kans dat drie mensen uit uw kennissenkring van de aardbol verdwijnen?”

Speurwerk

Sinds 4 juni 2017 gaf Genkenaar Ronny Vandereycken geen teken van leven meer. Hij leerde Castermans kennen in de Hasseltse gevangenis. Die laatste kwam bij Vandereycken over de vloer om zijn gebruikershoeveelheden drugs in te slaan. Via uitmuntend speurwerk konden de speurders Castermans aan zijn verdwijning linken. Er was onder meer het telefoonverkeer, onderzoek van ANPR-camera’s en vooral de aangetroffen bloedsporen van het slachtoffer in de Louis Paul Boonstraat. Een fietser merkte er bloedsporen op en zag hoe een nerveuze man ervandoor ging met de Peugeot 207 van Vandereycken.

De wagen zou later opduiken in het kanaal nadat een poging tot verkoop mislukte. Met veel angst kwam de kandidaat-koper, een Lanakense jeugdvriend van Castermans, getuigen in de assisenzaal en de beschuldigde zo mee aan de galg praten. Nadien zou de dader nog op rooftocht gaan in het appartement van Vandereycken, die zelf amper bezittingen had. “Lijkenpikkerij”, zo vond de openbaar aanklager.

Zwijgen, ontkennen en toeval

Ondanks maar liefst dertien uitvoerige zoekacties zou het lijk van Vandereycken nooit boven water komen. Vooral het industrieterrein Bosscherveld in Maastricht wekte grote interesse op bij de speurders. Telefoonverkeer wees uit dat de Bilzenaar naar daar karde met de wagen van Vandereycken en er bijna een uur bleef vlak na de verdwijning. “Als hij het lijk in een put of gracht heeft achtergelaten, waarom is het dan nooit gevonden? Er is gezocht met drones en lijkhonden”, wierp Castermans’ advocaat Bart Vosters tevergeefs op.

Op enige medewerking van Castermans hoefden de speurders niet te rekenen. “Met de moord heb ik totaal niks te maken”, houdt hij al sinds juni 2017 vol. Of hij dan rechtstreeks of onrechtstreeks met de verdwijning te maken had? “Ik ga hier verder niet op antwoorden”, herhaalde de drugsverslaafde meermaals op het proces. Zwijgen, ontkennen of het op het toeval steken, was zijn geliefkoosde verdedigingsmethode. “De schuldigen zwijgen en de onschuldigen schreeuwen hun onschuld uit”, vatte een speurder het samen.

Bewogen proces

Het was een bewogen proces in een bijzonder milieu. “De werelden van Ronny en Marc zijn eigenlijk onderwerelden. Verslavingen, liegen, bedriegen, geweld... De mensen die ik vertegenwoordig, zijn daardoor hun Ronald kwijt geraakt”, zei advocate Victoria Roddi namens de burgerlijke partijen. Ook drugs werd niet geschuwd in hun werelden. Het deed Castermans’ advocaat Vosters twijfelen aan de geloofwaardigheid van de getuigen. Al helemaal toen de openbaar aanklager een drugsvriendinnetje van Castermans in boeien liet slaan voor meineed. “Zo iemand moet geloofwaardig zijn?” Het mocht niet baten.

Bovenop de levenslange celstraf kreeg Castermans nog 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank opgelegd. Mocht hij ooit vervroegd vrijkomen, zal hij na het aflopen van zijn straf nog 15 jaar extra en van zeer nabij gevolgd worden. Intussen zit de Bilzenaar al 4,5 jaar in de cel. Ten vroegste over 10,5 jaar kan hij een verzoek voor een voorwaardelijke vrijlating indienen.

“Zeg waar het lijk is”

Zelfs na de veroordeling kwam Castermans niet tot inkeer. Waar en wat hij met het lijk van Vandereycken gedaan heeft, wilde hij ook nu niet lossen. Zelfs niet na een verwijzing richting de nabestaanden, die nooit op een degelijke manier afscheid konden nemen, bleef het stil. “Ik geef u het advies om de komende dagen te decompresseren. Wanneer dat gebeurd is, raad ik u aan om naar uw advocaat en de politie te bellen. En zeg dan eens waar dat lichaam van Vandereycken ligt. U heeft nu niets meer te verliezen. Alleen dan gaat u toch nog een greintje respect krijgen”, probeerde de openbaar aanklager. Ook voorzitter Dirk Thys gaf nog een voorzet aan de dader. “De vraag over wat er gebeurd is met het lichaam van Ronald Vandereycken, zal blijven komen. Net als de vragen over het hoe en waarom. Die zal de strafuitvoeringsrechtbank u opnieuw stellen.”

En Castermans, die ontweek keer op keer. Hij voelde zichzelf wel nog geroepen om de jury en de nabestaanden toe te spreken. “Ik zeg niet dat ik volledig onschuldig ben, maar ik heb geen moord gepleegd. Er is iets gebeurd, ja. Dat Ronny niet terecht is, gaat zelfs mijn hoofd te boven. Ik ga er van alles aan doen om te achterhalen dat Ronny terechtkomt zodat jullie hem kunnen begraven. Momenteel kan ik dat niet. Ik wil de jury nog bedanken, ook al hebben jullie de verkeerde beslissing genomen.” Na de uitspraak en net voor de politie hem afvoerde, toonde Castermans nog een kerstfan te zijn en had hij nog een afscheidswoord in petto: “Prettige feestdagen allemaal.”

Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2public.

0800 63 057 - noodnummer