Bron : |

Linkeroever - Drie mannen zijn tot negen en acht jaar cel veroordeeld voor het gijzelen van personeelsleden in het Forensisch Psychiatrisch Centrum op Linkeroever. Met een zelfgemaakt wapen hadden ze twee personeelsleden gegijzeld. Sam Reyntjens

Drie geïnterneerden die in het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) op de Beatrijslaan op Linkeroever verbleven, gijzelden daar op 25 juni 2020 om 21 uur twee personeelsleden. De medewerkers werden opgesloten in een lokaal waarvan de ramen afgeplakt werden door de drie gijzelnemers. Het drietal gebruikte tijdens de gijzeling verschillende medicijnen die ze pletten en opsnoven. “Ze gooiden met stoelen en haalden tegels en isolatie uit het plafond”, vertelde een van de slachtoffers. De drie mannen hadden zich bewapend met een zelfgemaakt steekwapen - gemaakt van een nagelknipper, een stok met kousen, een pincet en een blikken doos.

Ze eisten een strafonderzoek naar wantoestanden in het FPC, de overplaatsing naar een gewone gevangenis en een gesprek met een advocaat en een onderzoeksrechter. Vanuit het kantoor stuurden de gijzelnemers ook mails naar verschillende kranten waarin ze over de gijzeling vertelden en meteen ook hun namen meegaven. Tegen hun slachtoffers zeiden ze dat die het wel zouden overleven als ze kalm bleven, ze verontschuldigden zich ook. Even voor 2 uur ’s nachts werd een eerste gijzelaar vrijgelaten, de andere werd als schild gebruikt en tegen de onderhandelaars zeiden de geïnterneerden dat ze zijn vingers zouden afsnijden. Uiteindelijk werd ook hij vrijgelaten, om 4.30 uur na een urenlange gijzeling. De drie gijzelnemers werden overmeesterd en zitten ondertussen in de gevangenis.

“Wou echt naar de gevangenis” Het drietal bleek te beschikken over stevige strafbladen. Wesley H. (37) werd veroordeeld voor geweldsdelicten, werd in 2004 geïnterneerd voor poging tot doodslag en kreeg in 2012 een celstraf van vijftien jaar voor diefstal met geweld. “Drie jaar forensisch psychiatrische begeleiding leidde alleen tot meer revolte en weerstand. Wat behandeling betreft is de prognose ‘somber’. H. zei de feiten wel te betreuren maar vond het niet erg dat hij in de gevangenis was beland, daar gaat het goed. Omdat H. eerder in het FPC een medewerkster had aangevallen veroordeelde de rechtbank hem dinsdag tot negen jaar cel.

De 46-jarige Mouhane S. - die het plan uitdacht om ‘het ware gezicht van het FPC te tonen’ - kreeg acht jaar gevangenis voor de gijzeling. Daarmee kreeg hij eigenlijk zijn zin. S. stapelde correctionele veroordelingen op en werd sinds 2009 liefst vier keer geïnterneerd. “Ik hoorde niet thuis in het FPC en wou naar echt naar de gevangenis”, zei hij tijdens de rechtszaak.

De derde gijzelnemer, Sophian S. (27), was al sinds zijn achttien geïnterneerd na een diefstal met geweld. Hij zegt in de gevangenis een cursus ‘omgaan met agressie’ te volgen. Ook S. kreeg acht jaar gevangenis.

Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2public.

0800 63 057 - noodnummer