Wat zijn de regels voor e-steps ?

Crimilex : advies op maat

|

Wie in steden als Antwerpen en Brussel wandelt, heeft zonder twijfel al gezien dat er de laatste tijd zeer veel elektrische steps rondrijden. Dit nieuwe vervoermiddel daagt stilaan ook buiten de grootsteden op. Reden om even te kijken wat de Belgische wet zegt over het gebruik van een elektrische step.

Gemotoriseerd voorbewegingstoestel


Omdat er meer en meer van dit soort nieuwe vervoermiddelen de weg naar de consument vinden (elektrische steps, monowheels, elektrische skateboards, elektrische rolstoelen, hoverboards, Segways) heeft de wetgever een nieuw soort voertuigen toegevoegd aan de wegcode. Conform art. 2.15.2 vallen al deze vervoersmiddelen onder de noemer van de "gemotoriseerde voorbewegingstoestellen".

Nieuwe wetgeving vanaf 31 mei 2019


In de praktijk was het zo dat de meeste elektrische steps en andere voortbewegingstoestellen al snelheden tot 25 km / uur haalden, gelet de Europese typegoedkeuring al wel toeliet om deze producten zo te ontwerpen. De Belgische verkeerswetgeving liet tot voor kort evenwel een maximale snelheid toe tot 18 km / uur. De Belgische wetgever verhoogde dan ook bepaalde maximumsnelheid voor gemotoriseerde voortbewegingstoestellen naar 25 km/u. De Wet werd hiermee aangepast aan de Europese regelgeving en is van toepassing vanaf 31 mei 2019.

Dankzij de harmonisering van de wetgeving zullen de gemotoriseerde voortbewegingstoestellen die tot 25 km / uur halen nu zonder problemen of discussie de openbare weg op kunnen.

Plaats in het verkeer


Waar moet je rijden met je elektrische step? Net zoals alle voortbewegingstoestellen, hangt dit af van de snelheid waarmee rondrijdt.

Als je niet sneller gaat dan 6 km/u,mag je je verplaatsen op de stoep of in een voetgangerszone. Op dat moment gelden dezelfde regels als de voetgangers.

Als je sneller dan 6 km/u gaat, wordt je gelijkgesteld met fietsers. Dit wil zeggen dat je moet rijden op het fietspad of, als er geen fietspad is, rechts op de weg of op de berm.

Wie mag rijden met een elektrische step


Om met een elektrische step (of een van de andere gemotoriseerde voorbewegingstoestellen) te mogen rijden is er volgens de wet maar 1 vereiste : men moet minimum 16 jaar oud zijn.

Helm


De wet heeft geen specifieke regels omtrent het verplicht dragen van een helm bij een gemotoriseerde voortbewegingstoestel. Je bent derhalve niet verplicht om een helm te dragen. Al is het vanuit veiligheidsstanpunt natuurlijk wel wenselijk dat je helm draagt als je je met je toestel op de openbare weg begeeft.

Nog vragen ?


Image
Crimilex strafrechtadvocaten bvba

Broedersstraat 4
2300 Turnhout
BE05 63397 6211

© 2018 Crimilex Strafrechtadvocaten