Crimilex Team


Bart Vosters

Advocaat - Senior Partner
Advocaat sinds 1997
Houder getuigschrift Cassatie in strafzaken
Houder getuigschrift Supralat (Salduz) opleiding
Houder attest bijkomende module Supralat "kwetsbare personen en zwijgrecht"

Docent Supralat
Docent Strafrecht Lexdura
Bestuurslid vakgroep strafrecht balie Antwerpen
Expert/medewerker Juria.be
25 assisenzaken

Mr. Vosters behandelt enkel strafzaken
Crimilex Bart Vosters
Wat was voor jou de reden om rechten te gaan studeren?

Ik kom eigenlijk uit het kunstonderwijs. Maar wist al vrij snel dat ik strafrecht wou studeren. De rechtstreekse aanleiding was de zaak Freddy Horion in 1976. Ik heb die zaak gevolgd in de media, maakte er een werk over op school en dook in de bib op zoek naar boeken over Horion. Tijdens mijn studies aan de universiteit Gent zat ik ook meer in de assisenzaal dan in de les. De titel van ‘advocaat’ of ‘licentiaat (master) in de rechten’ is voor mij persoonlijk nooit een doel geweest. Ik doe dit uit interesse en passie. Anders hou je het ook geen 20 jaar vol.

Waarom strafrecht?

Ik ben sinds 1997 ingeschreven aan de balie. En altijd met focus op strafrecht. Wat mij daarin aantrekt, is vooral het menselijk aspect, de donkere kantjes van de mens. Ik ben nu bijna 25 jaar aan de balie en zeg telkens: “Ik verschiet van niets meer.” Maar toch ben ik dikwijls nog verrast en schrik ik ervan hoe mensen zichzelf zwaar in de problemen brengen. Bij iedereen is er een trigger, dat is van alle tijden. Het is niet altijd een slechte jeugd.

Elke zaak is anders. Elke dag is anders. Dat is ook voor mij belangrijk: het onverwachte. Je weet ’s morgens niet hoe je dag zal verlopen. Het is geen nine to five job. Ik heb die afwisseling nodig. Zelfs strafrecht is heel breed: dat gaat van een eenvoudige verkeersovertreding over drugszaken, fiscale fraude tot doodslag en moord.

In het kantoor komen de ‘zware dossiers’ meestal op mijn bureau terecht. Vaak zijn het de daders of verdachten die een beroep doen op ons. In principe verdedig ik iedereen, maar er moet een klik zijn én vertrouwen. Dat is essentieel. Ik ben niet bang van die zware jongens. Zij contacteren ons om hen te helpen en zij weten dat wij onze job serieus nemen.

Mooi meegenomen – voor mij persoonlijk – is de relatief korte doorlooptijd van een strafzaak, zeker als je dat vergelijkt met (v)echtscheidingen die soms jarenlang aanslepen.

Welke zaken zijn je bijgebleven?

Ik zal altijd een speciaal plaatsje geven aan Freddy Horion. Hij zat al vast toen ik studeerde, maar nadien heb ik hem nog vele jaren bijgestaan. Ook de zaak Van Noppen is er een die ik als advocaat van dichtbij heb meegemaakt. Ik verdedigde de man die veearts Van Noppen heeft doodgeschoten.

Maar ook minder mediagenieke zaken blijven bij. Zeker als de beklaagde ten onrechte wordt beschuldigd. Zo zat een vrouw 13 maanden in voorhechtenis wegens brandstichting in een pand waar haar kinderen lagen te slapen. Na een paar maanden voorhechtenis werd ik haar advocaat. Ik heb altijd geloofd dat ze onschuldig in hechtenis zat. Uiteindelijk werd ze vrijgesproken. Zulke cases bestaan dus echt, niet alleen in B-films uit Hollywood. Als je in dergelijke zaken de vrijspraak krijgt, geeft dat wel een kick.

Wat was de grootste verandering de voorbije jaren?

Voor mij persoonlijk was dat in 2012 de invoering van de Salduz-wetgeving waardoor elke verdachte bij elk verhoor recht heeft op bijstand van een advocaat. Consequentie is dat je als advocaat bijna permanent beschikbaar moet zijn. Ik werkte toen nog alleen. Als ik dan in de rechtbank stond te pleiten, miste ik zo zaken. Zo is Crimilex als gespecialiseerd kantoor in strafrecht gestart.

Is ook de rol van de advocatuur veranderd?

“Een advocaat is een advocaat”. Dat is de grootste misvatting die bij de mensen leeft. Zit je in een echtscheiding, dan gaat het over familierecht. Zit je in de gevangenis, dan is dat strafrecht. Waar de advocaat vroeger een generalist was, evolueren we nu meer naar gespecialiseerde kantoren. En dat is een goede zaak. Vergelijk het met de geneeskunde. Voor een hoestje ga je naar de huisarts, maar voor ernstige ziektes kies je toch een specialist, niet?

Wat zou je nog willen veranderen?

Mijn grootste ergernis is het IT-gebeuren in Justitie. Dat gaat heel moeizaam, werkt met verschillende systemen en de veranderingen gaan traag. Dat zou ik anders willen zien. Daarnaast vind ik de advocatuur nog altijd een ouderwets bastion. Niet alleen de archaïsche werkwijze, maar ook de beeldvorming. Een advocaat is een zelfstandig ondernemer die juridisch advies geeft. Wij hebben een bedrijf te runnen en moeten op het einde van de maand ook de lonen betalen. Dus waarom niet eens buiten de lijnen kleuren? Met onze communicatie bijvoorbeeld.

Turnhout

Broedersstraat 4

Hasselt

Lombaardstraat 16

Antwerpen

Lange Lozanastraat 142/2

 • Ondernemingsnummer

  BE05 6397 6311

 • Erelonen Turnhout

  BE41 6302 1074 7010

 • Erelonen Hasselt

  BE57 6302 1504 6635

 • Erelonen Antwerpen

  BE41 6302 1074 7010

 • Derdenrekening

  BE57 6302 1504 6635