Top stories

Crimilex_Bart_Vosters

Strafpleiters : Bart Vosters

Uitgebreid interview in Het Laatste Nieuws waarin Meester Vosters zijn zicht geeft op zijn job en carrière als strafpleiter.

Crimilex_Bart_Vosters

Grootste assisenproces ooit in Limburg

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft beslist om alle dertien verdachten van de martelmoord op de 33-jarige Genkenaar Hilal Makhtout (33) naar het hof van assisen in Tongeren door te verwijzen. Dat heeft Jan Keulen, een van de advocaten in het dossier, bevestigd.

Crimilex_Bart_Vosters

Poging ontvoering minister van justitie

In het onderzoek naar dreigingen tegen minister van Justitie Van Quickenborne is in Nederland een vijfde verdachte opgepakt. Crimilex staat deze verdachte bij.

Recente artikels

Bron : |

Jongen (14) dood aangetroffen in woning: slachtoffer stierf mogelijk door verwaarlozing

Een jongen van 14 jaar heeft in een villa in Turnhout zéker een maand dood op zijn bed gelegen. Al die tijd bleven zijn vader, twee broers en nog drie andere koppels met vier kinderen - allemaal met Surinaamse roots - gewoon in het huis wonen. De speurders vermoeden dat de jongen ziek werd en zijn familie hem trachtte te genezen met geesten en goden in plaats van met een dokter en medicijnen. Jef Van Nooten

Vanochtend moesten zes volwassenen verschijnen voor de raadkamer in Turnhout. Het gaat om drie koppels, allemaal mensen van Surinaamse afkomst met leeftijden tussen 31 en 43. Onder hen ook de vader van de jongen. De zes zitten sinds vrijdag in de cel op verdenking van het opzettelijk onthouden van verzorging aan een jongen van 14. Ze zouden het kind niet hebben willen doden. Volgens het parket van Antwerpen stierf de jongen “omdat zij hem niet of niet voldoende hielpen toen hij hulp nodig had”.

Het was de moeder van Jairon die eind vorige week alarm sloeg. Zij was bezorgd omdat ze haar drie kinderen al enkele weken niet meer had gehoord. De politie stuurde daarop een patrouille naar het huis dat haar ex mee huurde in de Kampheidelaan. Bij een controle binnen vond de politie het lichaampje van haar 14-jarige zoon. De jongen lag dood op bed. Zijn twee broers waren ongedeerd.

“De toestand werd onmiddellijk bevroren met het oog op een gerechtelijk sporenonderzoek”, zegt Kristof Aerts van het parket in Antwerpen. De zes volwassenen werden gearresteerd. De politie zorgde voor opvang voor de zes kinderen. Dat Jarion dood op bed lag, was voor niemand van de bewoners een geheim. Zowel jong als oud wist dat het kind overleden was. Dit weekend was er al een autopsie. Die bracht geen duidelijkheid over de doodsoorzaak.

“Op dit moment zijn er nog veel onduidelijkheden over het tijdstip van overlijden”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. Dat houdt er rekening mee dat de jongen zelfs al begin januari stierf - dat is bijna twee maanden geleden. Omdat Jairon thuisonderwijs kreeg, zorgde dat ervoor dat er alvast geen school was die zich zorgen maakte om zijn afwezigheid.

Verder blijven ook de omstandigheden van zijn overlijden voorlopig heel erg onduidelijk. Sommige verdachten kozen ervoor om te zwijgen tijdens hun ondervraging. Volgens onze informatie gaat het om diepgelovige mensen uit een en dezelfde familie. Ze legden alles in handen van goden - tot in het extreme toe.

Plots thuisonderwijs Zoals het er nu naar uitziet, werd de jongen op een gegeven ogenblik ziek. In plaats van een dokter op te trommelen, zou de familie zich gericht hebben tot een Surinaamse natuurgodsdienst. Daarbij riepen ze de krachten van geesten en goden op om de jongen te genezen. Waarom ze de overleden 14-jarige bij hen in huis hielden, is onduidelijk.

Volgens buurtbewoners woonde de Surinaamse familie sinds januari vorig jaar in de villa. Ze waren vriendelijk, maar verder dan ‘goedendag’ kwam het contact niet. De kinderen zagen er volgens hen verzorgd en gezond uit. Ze waren ook deftig gekleed. De buren zagen ze naar eigen zeggen steeds minder toen de kinderen op een gegeven ogenblik plots thuisonderwijs kregen en niet langer naar school in Poppel gingen.

Advocaat Bart Vosters staat een van de aangehouden vrouwen bij. Hij begrijpt niet hoe het kan dat niemand eerder de dode jongen van 14 miste. “In mijn carrière van 25 jaar heb ik al veel meegemaakt. Maar dat de dood van een jongen van 14 zo lang onder de radar kan blijven, dat grijpt me enorm aan. Ik vind het écht tragisch en totaal onbegrijpelijk”, zegt hij.

Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2public.

Turnhout

Broedersstraat 4

Hasselt

Lombaardstraat 16

Antwerpen

Lange Lozanastraat 142/2

 • Ondernemingsnummer

  BE05 6397 6311

 • Erelonen Turnhout

  BE41 6302 1074 7010

 • Erelonen Hasselt

  BE57 6302 1504 6635

 • Erelonen Antwerpen

  BE41 6302 1074 7010

 • Derdenrekening

  BE57 6302 1504 6635