De CRIMILEX tapes

Meesters in strafzaken
SEIZOEN 1
DE VEROORDEELDE RECHTER

In 1969 wordt Guy Jespers benoemd tot (toen) de jongste onderzoeksrechter ooit in België. Jong, rijk, charmant en dé rijzende ster binnen de Gentse justitiewereld. Hij staat bekend om zijn joviale houding tegenover pers en publiek. Hij was toegankelijk in de goede zin van het woord. Hij zat niet in de ivoren toren, waar de magistraat toen nog veel meer dan nu opgesloten zat. Sommigen tippen Jespers zelfs als favoriet voor het postje van procureur des Konings.

Maar aan die blitzcarrière komt halverwege de jaren '70 abrupt een einde wanneer Jespers op 27 februari 1977 gearresteerd wordt op verdenking van de moord op zijn vrouw Rosine De Sutter. Zo komt hij zelf terecht in de gerechtelijke molen. En dat allemaal door een kapot achterlicht. Een (onderzoeks)rechter voor de rechter, ongezien in België.

Luisteren

Ook te beluisteren op
Wat vind je van dit seizoen?

 : 

#

stem

Stemmen

Crimilex Janou Riemis
Ron CORNET

Ron Cornet is een Vlaams acteur die in ontelbare Vlaamse televisieseries en films geacteerd heeft, zoals: Witse, Familie, Flikken, Verschoten & Zoon, De Kampioenen, Mega Mindy,Wittekerke,.... De laatste tijd is hij te zien in Thuis op Eén waar hij de rol van Drik vertolkt.

Crimilex koos Ron voor deze podcast omwille van zijn karakteristieke stem die perfect past bij de verhalen die we in deze podcast willen vertellen. Ron vertelt op een indringende manier het verhaal en interviewt de sprekers.

Crimilex Alek Dom
Gust VERWERFT

Gerechtsjournalist Gust Verwerft volgde zijn eerste assisenproces in 1967 en gaat nu nog steeds door. Duizenden dossiers heeft hij gelezen, er talloze artikelen over geschreven en tientallen boeken over gepubliceerd.

Hij wordt vaak gevraagd op tv vanwege zijn expertise en trekt door Vlaanderen met lezingen over de grootste processen en de twijfels die zijn gebleven.

Gust heeft over de zaak Jespers 4 boeken geschreven en was dus de uitgelezen gast om als expert in dit seizoen te vragen.

Crimilex Bart Vosters
Mr. Bart VOSTERS

Bart Vosters is advocaat en heeft zich van bij het begin van zijn carriere toegelegd op strafzaken. Sinds hij in 1997 werd ingeschreven aan de Turnhoutse balie, behandelde hij al ontelbare strafzaken en stond hij ondertussen 25 keer voor het hof van assisen.

In 2014 richtte hij het kantoor Crimilex op, waar momenteel 7 strafrechtadvocaten zich uitsluitend bezighouden met strafzaken in de provincies Antwerpen en Limburg. Mr. Vosters laat samen met zijn kantoorgenoot Mr. Bielen zijn licht schijnen de juridische aspecten over van de zaak Jespers.

Crimilex Christophe Bielen
Mr. Christophe BIELEN

Christophe Bielen trad in 1992 toe tot de Limburgse balie. Hij heeft zich vooral toegelegd op strafrecht en mag zonder twijfel als een strafrechtexpert worden bestempeld. Vanuit zijn expertise geeft hij, net zoals Mr. Vosters, las aan andere advocaten inzake bijstand bij verhoren (Supralat-opleiding).

Mr. Bielen werd in 2021 vennoot bij Crimilex en heeft sindsdien de leiding over het Limburgse kantoor van Crimilex in Hasselt. Hij laat samen met zijn kantoorgenoot Mr. Vosters zijn licht schijnen over de juridische aspecten van de zaak Jespers.

Meer weten?

De zaak Jespers

Onze gast voor dit seizoen, Gust Verwerft, schreef in 2006 een uitgebreid boek over deze zaak. Alle aspecten worden uitgebreid belicht en besproken. Een vlot geschreven boek met alle details over deze bijzondere zaak. Een aanrader !

Histories

Het VRT programma Histories maakte begin jaren 2000 een reportage over deze zaak. Hierin zochten ze heel wat hoofdrolspelers in deze zaak opnieuw op, waaronder Luc de Cramer op die op dat moment al lang terug een vrij man was. Een unieke terugblik.

In beeld

Benieuwd naar nog meer beeldmateriaal?
Abonneer je dan op ons instagram-kanaal.

Turnhout

Broedersstraat 4

Hasselt

Lombaardstraat 16

Antwerpen

Lange Lozanastraat 142/2

 • Ondernemingsnummer

  BE05 6397 6311

 • Erelonen Turnhout

  BE41 6302 1074 7010

 • Erelonen Hasselt

  BE57 6302 1504 6635

 • Erelonen Antwerpen

  BE41 6302 1074 7010

 • Derdenrekening

  BE57 6302 1504 6635